Vabilo na predavanje z naslovom Ali lahko celični modeli nadomestijo laboratorijske živali? (prof. dr. Avrelija Cencič)

altalt

 

Out of the Box Seminarji predstavljajo predavanje z naslovom:

Ali lahko celični modeli nadomestijo laboratorijske živali?

prof. dr. Avrelija Cencičvodja laboratorijev na FKVB in MF in dobitnica letošnjega priznanja Jabolko kakovosti za odlično izpeljan izobraževalni projekt

 

Odprta vprašanja:

Kakšna je cena življenja?

Kako lahko učinkovito dokažemo delovanje in varnost novih zdravil in pripravkov?

Kaj so alternative testom na živalih?
Za potrebe medicinskih, kozmetičnih in farmacevtskih raziskav je npr.samo v Veliki Britaniji v letu 2000 umrlo 2.720.000 poskusnih živali. Večina teh poskusov je bila nepotrebna, saj so odzivi na testirane substance velikokrat drugačni oz. nasprotni tistim pri človeku. Čeprav je mednarodna harmonizacija in direktiva Evropske unije leta 2003 prepovedala kozmetični industriji vse raziskave na živalih, je laboratorijskih živali še vedno uporabljenih preveč. Kot relevanten nadomestek se namreč lahko uporabljajo funkcionalni celični modeli, ki so čim bolj podobni izvornim tkivom, organom in organizmom. Takšne modele pa je potrebno tudi standardizirati in validirati, kar počnemo, v nekaterih primerih edini na svetu, v skupnem laboratoriju Katedre za biokemijo in nutricistko MF in Katedre za biokemijo, mikrobiologijo in biotehnologijo FKBV.

 

Vabljeni v sredo, 21.12. ob 17h v Miklošičevo dvorano UM na »dvojni Seminar«:

dodatno predavanje z naslovom Velike naprave za majhne delce (dr. Samo Korpar, vodja Laboratorija za eksperimentalno fiziko FKKT in IJS)

Obljubljen božični pridih s pogostitvijo!! 

Več informacij najdete na povezavi.

 

Vljudno vabljeni!

Organizacijski odbor Out of the box Seminarjev
 

Spletno mesto za svoje delovanje uporablja piškotke. Več o piškotkih.